Veteranendag Rotterdam 2015

 

Zo’n 500 veteranen hebben op 25 juni bijgewoond op de Van Ghentkazerne. Burgemeester Aboutaleb sprak hen toe.

 

Rotterdam viert dit jaar voor de achtste keer Veteranendag. Naast de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de militaire inzet in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea, waren ook vele jonge veteranen aanwezig. De veteranen ervaren Veteranendag als een belangrijke waardering voor de inzet die zij voor Nederland hebben geleverd.

 

Via onderstaande foto impressie geven we u een beeld van de dag.

 

Deze map is niet meer actief

 

Geplaatst: 30 juni 2015

 

 

 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

 

Rede van de burgemeester uitgesproken op 26 juni 2014

 

“Hartelijk welkom, hier op Rotterdamse Veteranendag hier op de Van Ghentkazerne. Een betere locatie voor de Veteranendag is nauwelijks denkbaar. Natuurlijk is er overmorgen ook de Nationale Veteranendag in Den Haag, maar als stad vinden we het belangrijk om ook onze eigen veteranen te eren. Zoals de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Nederlands Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet. En de militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies in internationaal verband, onder andere in Libanon en Cambodja, in Afghanistan en Irak.

 

Zij allen hebben zware inspanningen verricht en riskeerden hun leven voor de vrede en veiligheid van hun medemensen. Zij deden dat op verzoek van de regering en de Staten-Generaal en dus op verzoek van ons allemaal. Daarom verdienen zij ook de waardering en het respect van ons allen.”

 

Veteranen zijn bijzondere mensen.

 

De burgemeester ging in op de aanwezigheid vandaag van Willem “Bill” Ramakers

De meeste aanwezigen kennen hem waarschijnlijk al, want hij heeft al in vele kranten gestaan. Hij woont het overgrote deel van zijn leven aan de andere kant van de wereld, in Canada, maar bezoekt momenteel de plaatsen waaraan hij zoveel herinneringen heeft. Herinneringen aan Rotterdam, aan de Maasoevers en de Willemsbrug, waar hij diende in het Korps Mariniers aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Zeventien, achttien jaar waren ze nog maar toen zij met een kleine honderd mariniers de Duitse troepen op afstand hielden. Vier dagen lang boden zij weerstand en konden zij een snelle doortocht van de Duitse troepen naar Den Haag verhinderen. Dagen van angst en moed. ’s Nachts werden er in het stikdonker loopgraven aangelegd rond de barakken en ’s ochtends werden posities ingenomen in het Witte Huis. Er werd veel geschoten en er vielen veel slachtoffers over en weer, maar de mariniers, waarvan velen hongerig en uitgeput door slaaptekort, hielden stand.

Maar wat u óók bindt is de onderlinge kameraadschap en het vertrouwen in elkaar. Want vertrouwen in elkaar is nodig om de missie tot een succes te maken.

 

Uitreiking Veteraneninsigne

 

Burgemeester Aboutaleb, Generaal Oppelaar en Cdt. Briggen reikten tijdens het officiële deel aan de aangetreden bemanningsleden het Veteraneninsigne uit. Cdt. Briggen ging er vanuit dat het voor hen een eer was deze te mogen ontvangen ten overstaan van u.  

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgden op de hun wel bekende wijze de muziek, hetgeen door de aanwezigen zeer op prijs werd gesteld.

 

Deze map is niet meer actief

 

 

Geplaatst: 30 juni 2014