Veteranendag Hellevoetsluis

 

Onthulling Uniek monument

 

Vanaf 2009 vieren de veteranen in Hellevoetsluis  de lokale Veteranendag. Toentertijd een initiatief van Peter Vermaat wat door ons college is opgepakt. Natuurlijk verdienen de Veteranen  die zijn ingezet in dienst van de vrede van de Tweede Wereldoorlog tot nu toe, en overal ter wereld,  erkenning en waardering voor hun inzet.

De Veteranendag bleek direct een succes. In Hellevoetsluis met ruim 200 Veteranen was er behoefte  aan zo’n lokale dag. Ieder jaar weer wordt de Veteranendag goed bezocht..

 

Tijdens de Veteranendag in 2015 heeft de Veteranencommissie het idee inclusief ontwerp voor een Veteranenmonument voorgelegd aan de aanwezig Veteranen. Al snel werd hiervoor een verzoek voorzien van heel veel handtekeningen ingediend bij het gemeentebestuur.

 

Burgemeester Milène Junius  was zeer verheugd om op 9 juni 2016 al over te kunnen gaan tot de onthulling van dit unieke monument, ontworpen door de voorzitter van de lokale Veteranencommissie de heer Peter Vermaat.

 

KTZA b.d. F.J. Marcus, directeur Veteraneninstituut, gaf een interessante  uiteenzetting van en over het ontstaan en functioneren van het Veteraneninstituut.

 

Majoor der Mariniers, chef staf van de Van Ghent kazerne Martin den Hartog, memoreerde aan het feit dat het publiek in het algemeen denkt dat het Korps Mariniers ontstaan is in Rotterdam. Dit moet echter Hellevoetsluis zijn omdat vandaar o.a. Michiel de Ruyter  met zijn geliefde de Zeven Provinciën vertrok.

 

’s Avonds werd in sportcentrum de Eendraght een groots Veteranenconcert gegeven door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine met medewerking van Humphrey Campbell.

 


 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

Geplaatst: 10 juni 2016