Nieuwe commandant Mariniers Opleidingscentrum (MOC)

 

Majoor der mariniers V.F.C.J. Maas heeft het (tijdelijk) commando van het Mariniers Opleidingscentrum (MOC) overgedragen aan luitenant-kolonel der mariniers A.O. Loos. De ceremonie vond plaats op 4 november op de Van Ghentkazerne aan het Toepad in Rotterdam.

 

Luitenant-kolonel der mariniers Loos

 

 Het ‘Toepadgevoel’

 

Majoor Maas heeft gedurende twee maanden het commando gevoerd over het MOC. “Een scheidend commandant kijkt in zijn speech terug over de periode van zijn commando. Twee maanden… dan wordt het wel een erg korte speech”. Majoor Maas gaf aan dat hem in de korte tijd op het MOC wel iets was opgevallen; het ‘Toepadgevoel’.

 

“SPOT, VEVA GROP of BGO… De procedures en het opleidingsjargon binnen OKM en het MOC waren helemaal nieuw voor mij. Maar dankzij de ondersteuning van het zeer ervaren kader, het klaar staan voor elkaar en de saamhorigheid zijn onderdelen van dit ‘Toepadgevoel’. Misschien is het ‘Toepadgevoel’ wel de Rotterdamse vertaling van onze Korpswaarden?”

 

Majoor Maas richtte ook het woord tot de mariniers-in-opleiding en gaf aan dat alles wat er in hun opleiding gebeurt ook daadwerkelijk met een reden gebeurt met als doel hen zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke operationele taken. “Dat kost bloed, zweet en tranen maar de uiteindelijke beloning, de baret en het ‘marinier zijn’ is het meer dan waard. Succes!”.

 

Majoor Maas blijft werkzaam bij het MOC in de functie van Opvolgend Commandant.

 

Met het overhandigen van de MOC stuurpeddel (als hulpmiddel voor het houden van de juiste koers) werd de commando-overdracht bekrachtigd.

 

Luitenant-kolonel der mariniers Loos keerde onlangs terug uit Mali waar hij ondermeer op het VN-hoofdkwartier in Bamako op de afdeling langetermijnplanning geplaatst was. Later zette hij een taskforce op om de rust in oost Mali, in het gebied van Menaka, te brengen.

Mariniers opleiden 

“Mijn opdracht is mariniers opleiden”, aldus Loos. “Al 350 jaar worden mariniers opgeleid ten behoeve van maritiem expeditionaire operaties en worden opleidingen geëvalueerd en aangepast, waarbij kwaliteit de norm is en blijft”. De nieuwe commandant gaf verder aan dat het karakter van de marinier gevormd wordt volgens de Korpswaarden. “In het Korps maakt de kwaliteit van het individu het verschil om onder extreme omstandigheden als team te kunnen excelleren”. Hij dankte majoor Maas voor het, samen met zijn staf, op koers houden van het MOC. “Ik heb er zin in… we gaan aan de slag!" 

 

Geplaatst: 07 november 2015