Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben begraven

 

 

De kist van Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben gaat door een erehaag van dienende en oud-mariniers naar de begraafplaats.

 

Vrijdag 18 juli is in het Limburgse Stramproy met militaire eer afscheid genomen van Ridder Hoeben. Een militaire draagploeg droeg de kist van de korporaal van de mariniers buiten dienst door een erehaag van meer dan 300 actief dienende en oud-mariniers naar de begraafplaats. Daar brachten mariniers een eresaluut, waarna familie, militaire en burgerautoriteiten, vrienden en collega’s afscheid namen.

 

Dapper in Nederlands-Indië

De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willems-Orde (MWO), voor zijn daden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Met gevaar voor eigen leven wist hij in augustus 1946 een door extremisten verdedigde stelling te veroveren, terwijl zijn manschappen onder vuur lagen.

 

De kist van Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben.

 

Voorbeeld

Bèr Hoeben vertelde zelf niet veel over zijn verrichtingen, maar hij vertelde wel veel over het Korps Mariniers. Daar was hij ontzettend trots op", aldus Oppelaar. Volgens hem wordt Hoebens ridderverhaal binnen het korps nog van generatie op generatie met trots doorverteld. "Zijn verhaal dient tot voorbeeld en inspiratie. Voorbeeld van getoonde moed, beleid en trouw. Voorbeeld van verbondenheid, kracht en toewijding. Het Korps Mariniers, de Koninklijke Marine en de gehele Nederlandse krijgsmacht gedenken Ridder Militaire Willems-Orde Albert Hoeben met eerbied, trots en dankbaarheid."

 

Aanwezigen

De uitvaart werd onder andere bijgewoond door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Hij overhandigde als eerbetoon aan Hoeben de opgevouwen Nederlandse vlag aan diens kleinzoon. De Marinierskapel zorgde voor de muzikale omlijsting van de ceremonie.

 

Ridders Militaire Willems-orde

Er zijn nu nog 4 levende Ridders MWO: de Engelsman Ken Mayhew (1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919), de Nederlander Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair kapitein Marco Kroon (1970).

 

Foto's: Ministerie van Defensie

 

 

Geplaatst: 20 juli 2014