Rotterdam herdenkt verwoesting.

 

Burgemeester Ing. Ahmed Aboutaleb memoreert in zijn toespraak op het feit dat ‘ons verleden op dit moment iemands heden is’. “Dat we stil moeten staan bij hen die vandaag, ergens ter wereld, bommen horen vallen. Of slachtoffers zijn van gewapende conflicten. En laten we stilstaan bij hen, die op 14 mei 1940, de bommen op Rotterdam zagen vallen. Samen kijken we uit naar de dag, dat het geluid van bommen en wapengekletter slechts een echo uit het verleden zal zijn.”

 

Burgemeester Aboutaleb, legde een krans namens de gemeente Rotterdam en haar burgers. De commandant van de Van Ghentkazerne Luitenant-kolonel W.J. Briggen legde namens het Korps Mariniers een krans. Leden van het COM Zuid-Holland vormden een Ere-haag bij het monument.

 

Aan de ceremonie werd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Zangexpress, een kinderkoor uit Charlois die het lied zongen “Troost Elkaar”, koperkwartet dat om13:00 uur het "Signaal Rotterdam 14 mei" ten gehore bracht, en stadsdichter Hester Knibbe, zij droeg het gedicht  voor “Requiem voor de Stad” mee gewerkt.

 

Om 13:27 uur werd twee minuten stilte in achtgenomen. Ter afsluiting van de plechtigheid werden om 13:29 tot 13:39 uur de (kerk)klokken geluid die zich binnen de Brandgrens bevinden, ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.

 

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

 

Geplaatst: 17 mei 2015

 

 

Herdenking aan de Statenweg

 

De Rotterdamse jeugd had op een prominente rol bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement van 14 mei 1940. 

 

Het monument aan de Statenweg, tegenover nummer 147, herinnert de inwoners van Rotterdam aan het ultimatum dat door de bezetter op 14 mei 1940 in dit pand werd overhandigd: 'Geef u over, of uw stad wordt vernietigd.' Tijdens het bombardement dat volgde, zijn veel burgers om het leven gekomen en veranderde de stad in een smeulende puinhoop.

 

De stedelijke herdenking vond in aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb en een Erecouloir van Oud Mariniers en enige Landmacht veteranen.

 

Van diverse scholen waren leerlingen aanwezig, een drietal leerlingen droegen prachtige gedichten voor.

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

Geplaatst: 14 mei 2014

 

 

 

Rotterdam Crooswijk.

 

Kerkhoflaan.Op deze begraafplaats zijn Nederlandse, Gemenebest- en Duitse oorlogsgraven, in totaal ongeveer duizend. Een bord van de Oorlogsgravenstichting geeft uitleg over deze graven (alleen niet over de Duitse, omdat die niet onder verantwoordelijkheid van de OGS vallen).

Nederlandse graven
Op het militaire erehof zijn 115 graven. De meesten van deze soldaten sneuvelden in de meidagen van 1940. Eén van deze soldaten is onbekend. Op het erehof staat het beeld 'Vallende man' van Cor van Kralingen.

In een verzamelgraf liggen meer dan 550 slachtoffers van het bombardement op 14 mei 1940. Voor de twaalf militairen die daarbij omkwamen zijn aparte gedenkstenen. Bij het verzamelgraf staat een beeld met de tekst: Gedenk de burgerslachtoffers van deze stad 1940-1945.

Er is een erehof voor verzetsmensen en slachtoffers van de Duitse terreur, die overigens niet alleen op deze erehof maar ook elders op Crooswijk begraven zijn.

Er zijn ook monumenten voor Nederlandse militairen die sneuvelden in Korea en in Nederlands Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

Gemenebestgraven
Hier zijn 124 Gemenebest- en 11 Poolse soldaten begraven. Een van de Gemenebestsoldaten sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog, alle andere graven dateren uit de Tweede Wereldoorlog.
Het register van de CWGC vermeldt hierover het volgende: in 1941 werd een gedeelte van de begraafplaats aangewezen voor geallieerde graven. Dit gedeelte lag vlak naast de Nederlandse militaire graven. De geallieerde graven werden prachtig verzorgd en regelmatig van bloemen voorzien door de Rotterdamse burgers, die naar de Duitse graven op Crooswijk niet omkeken. Dit ergerde de Duitsers zo dat zij in 1943 de geallieerde graven verplaatsten naar de verste hoek van het kerkhof en met een hek afsloten.
De graven liggen nu naast het verzamelgraf van de slachtoffers van het bombardement.

 

Bron: Oorlogsmonumenten

 

 

 

 

Crooswijk 2012


Om 14.00 uur ving de herdenking aan op de algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan. Het Christelijk Mannenkoor ‘Prins Alexander’ en het Koperkwintet van de Marinierskapel verzorgden de muzikale omlijsting. Tijdens de Stille Tocht over de begraafplaats legde burgemeester A. (Ahmed) Aboutaleb, in aanwezigheid van o.a. Commandant Korps Mariniers Brigadegeneraal R.G. (Richard) Oppelaar, bij verschillende monumenten een krans.

 

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 

 

 


Stadhuisplein

 

Aan de kransleggingen op het Stadhuisplein ging een herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk vooraf.

De centrale herdenking bij het ‘Monument voor alle gevallenen 1940-1945’ op het Stadhuisplein begon om 19.55 uur. De muziek werd verzorgd door het Trompettenkorps der Koninklijke Marechaussee, onder leiding van adjudant B. van Cruchten. Burgemeester Aboutaleb legde een krans. Om 20.00 uur werd twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus.

 

Hierna werden verschillende kransen gelegd, o.a. namens het Korps Mariniers door Overste G.T.J. (Bert) Aben en namens het Contact Oud Mariniers door J.J. (Co) Looten en A. (Bram) Bontenbal, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

 

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

 

Bron tekst Crooswijk en Stadhuisplein: Gemeente Rotterdam


 

Geplaatst: 5 mei 2012