5 mei 2013

Herdenking gevallenen op de

algemene begraafplaats “De Essenhof”

 

Traditiegetrouw vindt op de eerste zondag van mei een herdenking plaats op de algemene begraafplaats “De Essenhof” aan de Nassauweg 200 in Dordrecht,

Bij binnenkomst ontving een ieder een brochure met daarin uitgebreid het programma.

Het voorwoord was geschreven door Burgemeester Drs. A.A.M. Brok.

 

Enkele citaten uit dit voorwoord.

”Op 4 mei herdachten we de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de mensen die naar Nederlands-Indië trokken om daar de belangen te behartigen na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Vandaag staan we in het bijzonder stil bij deze laatste groep.”

 

“Tijdens de herdenking van 4 mei trokken we een parallel met de huidige wereld, de huidige samenleving. Hebben we nu iets geleerd van toen….van die heftige gebeurtenissen die niettemin plaats vonden in de vorige eeuw.”

 

Burgemeester Brok vervolgde: “Vandaag is het 5 mei, nationale Bevrijdingsdag. We horen vrolijk te zijn en onze vrijheid vieren we ook vandaag de dag nog groots. Maar stilstaan bij het begrip vrijheid heeft een andere betekenis als je terugdenkt aan Nederlands-Indië.”

 

De burgemeester hecht grote waarde aan de betrokkenheid van jongeren bij de diverse herdenkingen. Het is belangrijk dat we momenten creëren om te blijven herdenken en herinneren. Elkaar blijven vertellen over de bezetting, vrijheid en macht. Zo worden ervaringen en emoties geborgd voor de volgende generatie.

 

Een ‘In Memoriam’ door leerlingen van het Insula College en het Johan de Wittgymnasium. De heer Ing. G. de Jong res.kap.bd, Erevoorzitter en coördinator gedenktekens hield een toespraak.

 

Ca. 10.50 uur werd de stoet geformeerd voor de Stille Tocht naar de graven van de gevallenen.

 

De kranslegging door de burgemeester en twee leerlingen van het Insula College werd gedaan namens het gemeentebestuur van Dordrecht.

Kranslegging door de heren J.L. Klip en W. Bongers namens het  Comite Oud-Illegaliteit.

Door de heren J.E.A. (Albert) Westerlaken en R.P. (Rob) Erkens,  COM-Drechtsteden, werd een Bloemarrangement neergelegd.

 

Ca. 11.30 uur Ontbinding van de Stille Tocht.

In de aula van ‘De Essenhof’ vond hierna een informele afsluiting plaats.

 

De muzikale omlijsting in de Aula werd verzorgd door Lucia Wisse, harpiste.

Tijdens de kranslegging werd dit verzorgd door de Marching Band ‘Prins Willem van Oranje’

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 

 

Geplaatst: 7 mei 2013